Naobědvat se do sto korun je možné jen ve třech městech České republiky

20.1.2017
Rubrika: Ostatní

   Naobědvat se do sto korun je možné jen ve třech městech České republiky

   Naobědvat se v Česku za méně než sto korun, to koncem loňského roku dokázali již jen lidé ve třech velkých městech – v Ostravě (98,70 Kč), Olomouci (98,20 Kč) a Jihlavě (98,30 Kč). Naopak v Praze průměrná útrata za oběd v pracovním týdnu loni v prosinci atakovala hranici 120 korun. Ještě na počátku loňského roku přitom do sto korun obědvali lidé ještě ve většině z třinácti krajských měst.

   Částky vycházejí ze skutečných útrat zaměstnanců v restauracích za obědy, placených nejrozšířenější tuzemskou stravenkovou kartou Ticket Restaurant. Je to tak vůbec poprvé, co jsou k dispozici reálná data o útratách v restauracích z celé ČR. V cenách jsou započteny vždy celé obědové útraty – tedy to, kolik lidé v rámci jedné transakce s kartou zaplatí v době oběda za jídlo a pití, případně i za další občerstvení, například kávu či dezert.

   Pokud budeme brát v potaz celý loňský rok, pak průměrná útrata Čechů za oběd byla 103,80 Kč. Částka vychází jako průměr z více než milionu loňských útrat touto kartou v restauracích a dalších stravovacích zařízeních.

   Útrata za oběd přitom v průběhu loňska rostla, a to zejména v závěru roku. Zatímco v prosinci 2015 byla průměrná útrata 101,50 Kč, v prosinci 2016 to bylo 107,90 Kč.    „Nejvýraznější nárůst jsme zaznamenali až v říjnu a listopadu, zřejmě v souvislosti se zdražením některých potravin. Další cenový skok nastal v prosinci, po zavedení elektronické evidence tržeb. Nešlo ale o nějaké skokové zdražení, meziměsíční růst byl v průměru o 2,50 Kč v rámci celé ČR,“ uvedl produktový manažer Ticket Restaurant Jiří Brych.

   Nejvíce za oběd platí Pražané – loni to bylo v průměru 114 korun 50 haléřů. Výrazně se jim ale přibližují lidé v Brně, kde útrata za oběd dosáhla 109,10 Kč. Výrazněji přes sto korun zaplatili v průměru za oběd lidé ještě v dalších třech krajských městech – v Českých Budějovicích (105,20 Kč), Liberci (104,10 Kč) a Plzni (103,90 Kč). Dlouhodobě nejméně platí za obědy lidé na severní Moravě – v Olomouci (94,70 Kč), Ostravě (95,10 Kč) a Jihlavě (95,10 Kč).

   V posledních dvou letech se podpora zaměstnaneckého stravování formou příspěvku na stravné ze strany firem a institucí výrazně zvyšuje, a to i díky ekonomickému oživení v ČR. Kvůli tomu se zvyšuje také průměrná hodnota stravenek i příspěvků na stravenkové kartě. Stále ale existuje prostor pro další růst. Hodnota „nejvýhodnější“ stravenky se totiž od začátku letošního roku podle čerstvé vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR zvýšila ze 105 na 109 Kč. „Tato částka je velmi blízká reálné útratě zaměstnanců za obědy,“ doplnil Jiří Brych.

  (red)

 

Meziroční srovnání útrat (prosinec 2015/2016)

Krajská města

prosinec 2015

červen 2016

září 2016

listopad 2016

prosinec 2016

Průměr 2016

Praha

112,90

113,80

114,60

116,00

119,60

114,50

České Budějovice

103,30

104,10

105,40

106,60

109,70

105,20

Plzeň

102,80

103,40

104,10

104,80

106,80

103,90

Karlovy Vary

98,60

99,40

99,90

100,90

102,90

99,80

Ústí nad Labem

96,80

97,20

97,90

98,60

100,80

97,90

Liberec

102,80

103,40

104,20

104,90

107,10

104,10

Hradec Králové

100,10

100,90

102,30

103,20

105,40

102,40

Pardubice

99,50

100,20

101,50

101,90

103,90

101,50

Jihlava

93,90

94,50

95,30

96,20

98,30

95,10

Brno

107,40

108,40

109,30

110,50

113,30

109,10

Zlín

98,60

99,30

100,00

101,00

103,50

100,10

Olomouc

93,90

94,60

95,00

95,90

98,20

94,70

Ostrava

94,60

94,90

95,20

96,40

98,70

95,10

Česká republika

101,70

102,80

103,70

104,20

107,70

103,80